Shoreline Restoration, Renovation, & Transformation

 

The Mission: Built by the Owner’s grandparents in the 1920’s, what had once been a shoreline cottage had been added onto over the years. Somehow, it had inadvertently been transformed into a Dutch colonial that simply didn’t fit the shoreline lifestyle. Still, the Owners didn’t want to tear down the whole structure. What could be done?

The Solution: Dramatically, the house was demolished down to the second floor deck – though you’d never know it. While still retaining a memory of the original cottage, the house now thrives with a contemporary style opened up to beautiful views of the surrounding water.

Twilight view of house.  Photo by Maggie Cole Architectural Photography.

[Read more...]

Connecticut Remodel

 

The Mission: Initially, Warren Architecture was simply asked to design a mudroom, carving it out of a corner of the Garage. But the results wowed, and Warren was then asked to evaluate the whole first floor. Could a design be created for the entire first floor level that would allow an easy and beautiful flow from space to space?

The Solution: The kitchen became the central space, while the other spaces orbited about it. The mudroom is pictured below…

Mudroom. Photo by Maggie Cole Architectural Photography.

[Read more...]

Kitchen/Family Room Expansion

This project is to be featured in Connecticut Magazine, Summer of 2012.

This project involved an expansion of the kitchen space, linking it to a newly constructed lower Family Room. The Kitchen was relocated into part of the former Family Room, connecting the existing house to the new addition. The new cabinetry lay-out and design was the culmination of close work between Warren Architecture, LLC and the Kitchen Designer/Owner: Kitchens by Gedney, of Madison, CT.

Kitchen

[Read more...]

Heavy Timber Addition

 

Mission: Let’s say some homeowners desire an addition – but they also had a curious (and conscientious) concern: They’d fallen in love with the idea of recycled timbers and longed to incorporate the timbers in their design. Could this concept work in an elegant, yet economical, way?

Solution: The proof is in the pictures. Recycled timbers frame the Family Room, as the tall windows (and their transoms) infuse the scene with sunlight.

Family Room. Photo by Philip Dutton Photography.

[Read more...]

English Style Transformation

This project was recently invited to be published  in the book “British Country Style” by Hi-design International Publishing Co, Ltd, Shenzhen, China.

 

 

PLAN VIEW:

The original house and garage  are shown in white, the additions are the shaded areas.

 

Viewed from the front yard, the Library/Dining Room addition is barely seen. The only clue to the presence of the addition is the chimney in the background.

Front of house. Photo by Maggie Cole Architectural Photography.

[Read more...]

Exterior Renovations to a Mid-Century House

The remodeling of the Entry to this mid-century home became a study of overlapping geometric planes. The horizontals of the new entry steps and patio play off the verticals of the siding and window treatments. The pattern in the limestone pavers adds a sense of diagonal movement which is echoed in the pattern of the storm door glass.

Entry. Photo by Maggie Cole Architectural Photography

[Read more...]

Sunroom and Kitchen Renovation

The existing Sun Porch and wrap-around deck  spanned across the driveway, tottering on three posts and a beam. In the transformation from Sun Porch to Sunroom, a window bay was added in the front, replacing the narrow deck area. The support beam was relocated and strengthened by the addition of two sheer wall panels below. Sunlight pours into the bay windows and the new sliding glass door that accesses the remaining deck.

Exterior of Sunroom. Photo by Maggie Cole Architectural Photography.

Arts and Crafts Style Kitchen

Custom designed cabinetry evolves Arts and Crafts era styling, yet still provides for the needs of a modern kitchen. The glazed brick backsplash is original to the house, it is the back side of the fireplace.

Craftsman Kitchen. Photo by Maggie Cole Architectural Photography.

[Read more...]

A Cottage in the Woods

The existing cottage was doubled in size to provide bedroom and bathroom space for a young mother and her son. The new Front Entry  was placed to take advantage of the existing tree canopy. The Entry both shelters and welcomes the visitor.

View of Entry. Photo by Maggie Cole Architectural Photography.

[Read more...]