Home Office Expansion

The clients were previously using a small bedroom as a home office. Husband and wife, both professors at the local university, often worked from home, and needed more space than the bedroom was providing. They wanted the office to provide natural light and views out into the desert landscaping, as well as provide plenty of space for a desk area for her, and a table for him to use his laptop and access their book collection. The resulting design more than doubled the square footage of the Office, expanding the walls out and upward to catch the East light in the morning, and to provide desert views. The sliding glass door was re-used from the original bedroom and provides access to a covered patio beyond. The wood ceiling of the addition draws your eye upward and adds warmth to the space. The Home Office now has a “Starbucks” vibe, offering areas for work, reading and relaxation for both husband and wife. The space is so welcoming that their teenage son often shares the office space with his parents.

View looking East into addition.

View from addition back toward bookcases, and the space of the former bedroom.

Before & After: Garage Addition Edition

[Read more...]

Tucson Arizona Home: Exterior Renovation

This project was featured in the December 2012 issue of Tucson Lifestyle Home & Garden.

The renovation of this 1970′s slump block masonry house, located in the foothills of the Tucson Mountains, involved opening the house up to the surrounding mountain and city views. The allure of the house leads one through it and back to the outside once again. From within the house, every vista is a striking framed vignette that compels further exploration. A key element of the renovation was the creation of a new outdoor living area at the East end of the house.

The existing arched elements of the house  were a feature of the front facade, but the original aluminium framed windows had to go. The renovation included  new Energy Star windows, designed to fit within the existing window openings. A new stucco ledge grounds the windows, and draws the eye horizontally to the new deck and garden wall at the East end of the home.

Front Facade

This house’s interior was also renovated.

[Read more...]

Shoreline Restoration, Renovation, & Transformation

The original house was built in the 1920′s, by the present owner’s great-grandparents as a shoreline cottage. Over the years it was added to and the house ended up as a dutch colonial. The house design did not suit the shoreline life style, especially the second floor. The decision was made to demolish the house down to the second floor  deck, and rebuild the house in a more contemporary style, allowing the house to open up to the water views.

Twilight view of house.  Photo by Maggie Cole Architectural Photography.

[Read more...]

English Style Transformation

This project was recently invited to be published  in the book “British Country Style” by Hi-design International Publishing Co, Ltd, Shenzhen, China.

 

 

PLAN VIEW:

The original house and garage  are shown in white, the additions are the shaded areas.

 

Viewed from the front yard, the Library/Dining Room addition is barely seen. The only clue to the presence of the addition is the chimney in the background.

Front of house. Photo by Maggie Cole Architectural Photography.

[Read more...]

Before & After: Deck Extension, Koi Pond and Patio Construction

[Read more...]